Софийски градски съд постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" на Георги Пейков, срещу когото е повдигнато обвинение по член 115 от НК за предумишлено убийство на таксиметровия шофьор от фирмата „Окей Супретранс" Емил Емилов.

Съдът прецени, че ако промени мярката за неотклонение „задържане под стража" в друга по лека, има опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление.
Поради тази причина съдът отхвърли искането на адвоката на подсъдимия Станиш Златков за замяна на мярката за неотклонение „задържане под стража" в домашен арест.

Защитата на обвиняемия поиска тази мярка с аргументите, че на първо място клиентът му има чисто съдебно минало, на второ място сам се е предал на органите на реда, направил е пълни самопризнания, оказал е съдействие на органите на досъдебното производство и искрено съжалява за извършеното деяние и на последно място - има постоянен адрес, което е гаранция, че ако бъде въведена мярката за неотклонение „домашен арест" Георги Пейков ще се явява редовно на съдебните заседания.
Подсъдимият Пейков помоли съда за снизхождение за замяна на мярката за неотклонение „задържане под стража" в по-лека, като обеща да се явява редовно на всички съдебни заседания.

След като прецени аргументите на обвинението, свързано с обществената опасност на извършеното престъпление - предумишлено убийство, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години, съдът намери доводите на защитата за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража" в домашен арест за неоснователни.

Ще пледираме за непредумишлено убийство, каза след приключването на днешното заседание защитникът на обвиняемия Станиш Златков.
Той заяви, че за съжаление неговият клиент е убиецът, но той не е възнамерявал предварително да извърши убийството.
Направил го е в състояние на афект, за да се защити.

Адвокат Златков уточни, че клиентът му е употребявал наркотици преди 5 години и е бил на специално лечение в наркокомуна в Испания.
От 5 години клиентът ми не е употребявал никакви наркотици, каза защитникът на Пейков.
Адвокат Златков резюмира станалото в злополучната нощ, довело до смъртта на таксиметровия шофьор Емил Емилов.

Според него клиентът му е изпил 5 бири и тъй като не е имал пари да си плати, е заложил мобилния си телефон в заведението.
Отивайки при таксиметровия шофьор Емил Емилов, Пейков е подчертал, че няма пари в себе си, но може да заложи личната си карта, която да му бъде върната, след като плати дължимата сума за превоза.
Емил Емилов приел условието.

Стигайки до „Люлин" обаче, Емилов се обърнал към клиента си с думите „Няма ли да плащаш? Крайно време е".
Според адвоката на Пейков шофьорът от таксито заплашил клиента си, че ще натисне паник-бутона и ще дойдат на помощ „50 колеги".

Тогава Георги Пейков се опитал да скочи в движение от колата, а Емилов го е хванал за ръката, за да осуети това негово намерение.
Адвокат Златков уточни, че ръката на Пейков е била гипсирана и хващането е било особено болезнено и неприятно за него.

Вероятно това е афектирало клиента ми да замахне на посоки с ножа, който е носел в джоба на дрехите си и да нанесе удар на таксиметровия шофьор.

Адвокат Златков уточни, че след кратък размисъл клиентът му сам се е предал в Столична дирекция на полицията, направил е пълни самопризнания и сам е завел полицаите на мястото, където е изхвърлил ножа - в шахта в квартал „Люлин".

Всичко това ме кара да пледирам за непредумишлено убийство и ще обжалваме решението на Софийски градски съд в посочения от закона срок, каза в заключение адвокат Златков.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в седем дневен срок като съдът определи дата за следващото съдебно заседание 16 февруари 2007 г.