За контрабанда на упойващата трева кхат през границата на България на летище Варна са били задържани четири гражданки на Израел, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна.

Количеството на тревата, включена в списъка със забранените високорискови наркотични вещества, е 93 кг, поставена в пет туристически куфара. Стойността на внесената в страната ни трева е за около 3 млн. лева.

На 9 септември тази година преди обяд на летище Варна с полет от Тел Авив пристигнали четири гражданки на Израел. Те не били част от организирана туристическа група. Във Варна четирите жени трябвало да пребивават в хотел и на 11 септември да отлетят обратно за Тел Авив.

Петте куфара били чекиран багаж. Нещо се е объркало и младите жени, които са на възраст от 18 до 21 години, зарязали куфарите на транспортната лента. След това напуснали летището само с ръчния си багаж.

"Забравеният" багаж бил проверен от служители на агенция "Митници", гранична полиция и летищните власти. Така се установява съдържанието му - 93 кг от растението кхат, от което се извлича алкалоид катинон, стимулант със сходно на амфетамините действие. По случая Окръжната прокуратура във Варна поддържа постоянен контакт с консулската служба на израелското посолство в България, което оказва пълно съдействие.

Четирите млади жени са били задържани за 72 часа, след като са били привлечени към наказателна отговорност за контрабанда в особено големи размери на наркотични вещества през границата на България - престъпление по член 242, ал. 2 от НК. Наказанието за такава контрабанда се наказва със затвор от 10 до 15 години затвор и с глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Окръжната прокуратура във Варна е внесла искания за вземане мерки за неотклонение "задържане под стража" във Варненския окръжен съд на израелските гражданки.

Исканията на Окръжната прокуратура във Варна са били уважени на 13 септември 2020 г. вечерта от състав на Варненския окръжен съд.