Бургаският районен съд остави в ареста обвинения за побоя над пенсионерка на автобусна спирка в Бургас, съобщават от институцията.

Припомняме, че на 9 май Живко нанесъл удар в областта на таза на жената и й причинил средна телесна повреда. Деянието е извършено по хулигански подбуди.

Районният съд прецени в мотивите си за най-тежката мярка на първо място фигурата на обвиняемия. За престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода.

Връщат в ареста бияча на пенсионерката в Бургас

Връщат в ареста бияча на пенсионерката в Бургас

Прокуратурата иска постоянното му задържане

По делото разпитани свидетели, взети са обяснения на обвиняемия, направени са комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза, съдебно-техническа и фото-портретна експертиза.

Магистратите смятат, че действията на подсъдимия не са били провокирани, а имат за първопричина хулигански подбуди.

Млад мъж преби жестоко баба на автобусна спирка в Бургас

Млад мъж преби жестоко баба на автобусна спирка в Бургас

Предполага се, че страда от шизофрения

Побоят е извършен на публично място, като е създаден изключително силен отрицателен обществен отзвук.

Съдът намира поведението на обвиняемия за грубо нарушение на обществения ред. Побоят е извършен демонстративно, безпардонно и е в пълен разрез с възприетите в страната обществени ценности. Живко първоначално е демонстрирал грубо отношение спрямо пострадалата, а впоследствие без да е провокиран е нанесъл силен удар на жената и я е повалил на земята. Временно се е оттеглил от мястото на престъплението, но впоследствие отново се е завърнал и замахвайки с камък е отправил обидни думи към пострадалата.

Магистратите смятат, че Живко е личност с изключително висока степен на обществена опасност. Той е склонен да престъпва установения в страната правов ред, отчитат още от съда.

Съдебният състав счита също, че има опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление.

Макар и да страда от "параноидна шизофрения", в момента на извършване на побой, Живко е бил в "терапевтична ремисия". Той е бил в състояние да разбира какво прави и да ръководи постъпките си, показва изготвената съдебна психиатрично-психологична експертиза.

Решението на районния съд може да се обжалва в тридневен срок пред Окръжния съд.