Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева от Тутракан, които бяха задържани на 21 юли тази година по искане на белгийските съдебни власти.

Двете жени са издирвани с европейски заповеди за арест (ЕЗА), издадени в Брюксел, Кралство Белгия. Издирват ги за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия.

Задържаха 2 жени, издирвани в Белгия за трафик на хора и пране на пари

Задържаха 2 жени, издирвани в Белгия за трафик на хора и пране на пари

Предоставяли и помещение за извършване на развратни действия

Описаните в европейския документ факти са, че българките са печелили, карайки млади жени да проституират в квартала на витрините в Брюксел. Посочва се, че сънародничките ни заставяли всяка една от тях да им дава не само фиксираната сума от 50 евро за 1 работна смяна, но и комисионни за всеки курс.

Те пренасяли парите у нас най-често в брой. Съдът не коментира фактите, посочени в ЕЗА. Очаква се утре, 2 август, Окръжният съд в Силистра да разгледа по същество искането на властите в Белгия за екстрадирането на Стефка Йорданова и на Светла Захариева.

Разбиха група за трафик на хора, сводничество и пране на пари, действала в Белгия

Разбиха група за трафик на хора, сводничество и пране на пари, действала в Белгия

Задържана е 76-годишната лидерка, ръководила бизнеса от 15 години

Йорданова изрази желание да бъде екстрадирана незабавно в Брюксел, но втората съдебна инстанция не коментира волята й. Този съд днес решава единствено въпросите, свързани със задържането й под стража.

Утре първата съдебна инстанция ще вземе решение дали да предаде българките на съдебните власти в Белгия или ще намери основание да откаже екстрадицията им.

В Бългия за техните престъпления се предвижда наказание между 15 и 20 г. затвор.