ГДБОП неутрализира организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Действията, ръководени от Специализираната прокуратура, са проведени в рамките на международна специализирана полицейска операция в изпълнение на Молба за правна помощ от Кралство Белгия.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Окръжната прокуратура в Силистра е разпоредила задържането на две жени, издирвани с европейски заповеди за арест (ЕЗА) от Кралство Белгия за участие в организирана престъпна група за трафик на хора, сводничество и пране на пари. Жените са задържани за срок до 72 часа.

Задържаха 2 жени, издирвани в Белгия за трафик на хора и пране на пари

Задържаха 2 жени, издирвани в Белгия за трафик на хора и пране на пари

Предоставяли и помещение за извършване на развратни действия

Операцията НА ГДБОП е реализирана на 18 юли на територията на Силистра. Целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Операцията е проведена от служители на сектор "Трафик на хора" в ГДБОП и колегите им от Русе, Разград, Силистра и Добрич. В действията са включени и полицаи и от ОДМВР-Силистра и РУ-Тутракан.

Акцията е била предприета във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от съд в Брюксел, Кралство Белгия, и воденото там наказателно производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари.

В хода на операцията е установена лидерката на групата - Стефка Й., на 76-годишна възраст. Изяснена е и съпричастността на петима нейни помагачи.

Установено е и че повече от 15 години дамата е пребивавала в Белгия и е стопанисвала публичен дом в Брюксел.

В хода на проведените действия у нас са извършени претърсвания на пет адреса на територията на област Силистра. При обиските са иззети документи, в това число и нотариални актове, вносни бележки, извлечения от банкови сметки, банкови преводи, над 164 000 евро и близо 600 лева, мобилни телефони, лаптоп, канабис и други вещи и предмети, съотносими към предмета на разследване.

Установени и разпитани са двама свидетели и две жертви на престъпната схема.

С постановление на прокуратурата мярката за задържане на Стефка Й. и нейната сътрудничка Светла З. (на 49 години) е удължена до 72 часа.

Работата по документирането на случая продължава. Предстои Окръжната прокуратура в Силистра да внесе искания в Окръжния съд за постоянното задържане на жените.