Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста Антон Ангелов и Янка Младенова, обвинени в жестокото убийство в "Люлин" на 19-годишната Севилия Райчева.

Мярката се гледаше в апелативния съд по жалба на двамата обвиняеми, които искаха по-лека мярка за неотклонение. Съдът прецени обаче, че първата инстанция - СГС - правилно е постановила и мотивирала своето решение.

Има обосновано предложение, че Ангелов и Младенова в съучастие са извършили убийството за което обвинени.
Според съда има реална опасност двамата да извършат друго престъпление, ако не бъдат оставени за постоянно в ареста.

Двамата обвиняеми са непълнолетни, заради което защитата поиска мярката за неотклонение да се гледа при закрити врати.
Съдът отхвърли това искане като неоснователно и подчерта, че обществен интерес налага делото да се гледа публично, за да няма съмнения в прозрачността и независимостта на съдебния състав.

Съдът посочи в мотивите си, че двамата извършители на престъплението са посочени от четирима свидетели, единият от които е очевидец. Освен това съдът подчерта, че обвиняемата Янка Младенова е направила самопризнания пред разследващия орган след повдигане на обвиненията за убийство.

По делото са приложени и предварително заключение на съдебно-медицинската експертиза на жертвата, както и съдебно-медицинска експертиза, установяваща наранявания по тялото на обвиняемия Антон Ангелов.
Разследващите са открили и дактилоскопни следи на местопрестъплението, които също уличават двамата обвиняеми.

Според съда двамата обвиняеми трябва да останат в ареста, тъй като Антон Ангелов има висящо производство. Въпреки че те не са осъждани и имат чисто съдебно минало, съдът прие, че престъплението, за което са обвинени, е напълно неоправдано и агресията е напълно непредизвикана.

Ударите са нанасяни с нож в тялото на жертвата по брутален и безчовечен начин, прие съдът. Според съдебния състав това безспорно води до завишена степен на обществена опасност, както на самото деяние, така и на двамата обвиняеми.

На влизане в съдебната зала Антон Ангелов каза само, че съжалява. Той и Младенова бяха доведени от полицейски кордон с белезници на ръцете, а Ангелов беше и с белезници на краката.