Почти 3000 съдии и прокурори в Турция са арестувани до момента след опита за преврат в страната, без да бъдат посочени причини за това. Часове след масовите арести Съюзът на съдиите в България реагира остро в защита на независимата съдебна система в Турция и на своите колеги, поне докато не бъдат изтъкнати основателни причини за разправата с тях.

Още от 17 юли е публикувано отворено писмо на Съюза на съдиите в България. "Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото. Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги - съдии и прокурори", се казва в писмото.

Пред БНР съдия Нели Куцкова обясни, че в понеделник писмото е връчено на посланика на Република Турция. "Не само ние заставаме в защита на съдиите в Турция - успоредно с нас бяха и румънците, австралийската асоциация също се присъединява", каза съдия Нели Куцкова.

Самият факт, че се посяга на съдебната власт в Турция, е в противоречие с международно установени стандарти, в които дори се казва, че съдиите и прокурорите могат да бъдат уволнявани само при строга процедура и много сериозни нарушения. Това не е привилегия на самите съдии и прокурори, обществото трябва да бъде сигурно, че човекът, който те съди, няма да се страхува и козирува на всеки началник.

Международната асоциация на съдиите сериозно се опасява, че опитът за преврат се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия за отстраняване на съдии и прокурори и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици, каза още Нели Куцкова и уточни, че международната активност продължава.

В момента тече една онлайн петиция, организирана от Международната съдийска асоциация, с адресат Комитетът на министрите към Съвета на Европа. Турция е член на Комитета. Онлайн петицията е за освобождаване на тези съдии и прокурори. "Никой не отрича правото на държавата да осъди тези, които са нарушили закона. Въпросът е да се осигури честен процес", каза Куцкова.

"Аз съм убедена, че в една тежка ситуация и тук ще има достойни колеги, но слава Богу, ние сме в Европейския съюз и дори на някой от управляващите да  му се иска съдиите да са послушни и да изпълняват каквото им наредят, все пак при всичките критики и недостатъци на нашата съдебна система, ние имаме някаква независимост", каза съдия Нели Куцкова.