Потвърдени са положителните проби за антракс от с. Брестовене, обл. Разград, съобщиха от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към НВМС в София.

От там допълват, че са предприети всички възможни мерки за ограничаване на заболяването.

След регистрирането на съмнителните случаи на антракс няма други заболели животни в селото. 

Ветеринарните лекари започнаха да поставят ваксини срещу антракс на тревопасните животни още на 20 юли. До момента са ваксинирани 950 животни от общо 1 300. Извършена е дезинфекция на местата, до които са имали достъп заразените животни. Забранена е пашата в местността Кереч дере.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно.

В изпълнение на Държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години.

На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно. В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини.