Софийски апелативен съд - САС потвърди осъдителната присъда на Любомир Димитров, известен с прякора "Гребеца" за доживотен затвор при първоначален "специален" режим.

Присъдата на Гребеца е за убийствата - убийството на мозъка на "Наглите" Иван Пайнавелов - Сапата на 12 април 2009 г. заради спор около BMW за 145 000 лв, и за убийството на Юлиян Лефтеров - Кокошката (известен още с прякора Кунгфуто) от 8 януари 2009 г.

В края на 2008 г. подсъдимият, заедно с двамата убити решават да инсценират отвличането на Лефтеров, за да поискат пари за освобождаване от вуйчо му. На 8 януари 2009 г. мъжете реализират плана си. По-късно вечерта "отвлеченият" звъни по телефона на свой роднина и му казва, че е отвлечен, предупредил го да не търси съдействие от полицията и да чака следващо обаждане.

В разговор с участниците в "отвличането", Лефторов коментира че е доволен, че случаят е видян от много хора и има камера. Споменаването на камера ядосва Димитров, което става повод за скандал и яростни нападки, че не е предупреден за това. Именно тогава той решава да убие Лефтеров.

Същата вечер, в местността "Елата", между с. Плана и с. Железница, Гребеца стреля два пъти в главата на Лефтеров. След това трупът е заровен в предварително изкопана дупка.

Второто убийство, той извършва на 12 април 2009 г., в района на с. Бистрица, на черен път в местността "Косанин дол", като стрелял по Пайнавелов.

Двамата имали уговорка, съгласно която подсъдимият искал да купи от братовчеда на убития БМВ Х5 за 145 000 лева. Димитров платил на вноски около 20 000 лева, а останалата сума трябвало да плати с лизинг. Гарант за нормалното протичане на сделката е убитият. Подсъдимият спира плащанията за автомобила, а по-късно колата е обявена за открадната. Освен това спира да контактува с продавача на колата и не отговаря на телефонните му позвънявания.

По този повод отношенията между него и Пайанвелов се влошават. След скандал за пари, Димитров вади пистолет и стреля в главата му, а трупът заравя в местността "Умни дол", в района на с. Железница.

В пледоарията си прокурорът от Софийска апелативна прокуратура подчертава, че двете убийства са сходни и касаят такива, които носят белези на прехода, а не са обикновени битови. При тези престъпления пострадалите и извършителят са се занимавали с противозаконна дейност преди самите деяния. Поради тази причина може да се каже, че "разчистването на сметки" е мотив за осъществяването на самите деяния.

Решението на второинстанционния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

Доживотна присъда за Гребеца за две убийства

Доживотна присъда за Гребеца за две убийства

Гребеца няма да излезе на свобода