Доживотен затвор и мярка за неотклонение "задържане под стажа" за Любомир Димитров-Грабеца наложи Софийския градски съд.

Присъдата на Гребеца е за извършване на две убийства - убийството на мозъка на "Наглите" Иван Пайнавелов - Сапата на 12 април 2009 г. заради спор около BMW за 145 000 лв, и за убийството на Юлиян Лефтеров - Кокошката (известен още с прякора Кунгфуто) от 8 януари 2009 г.

Апелативният съд остави Гребеца от "Наглите" в затвора

Апелативният съд остави Гребеца от "Наглите" в затвора

САС окончателно отмени решението на СГС

Неуредени финансови отношения са в основата на конфликта между покойния Пайнавелов и подсъдимия Димитров, стана ясно от показанията на свидетелите.

В момента Любомир Димитров излежава 10-годишната си присъда по делото "Наглите", но тъй като редовно иска условно предсрочно осбовождаване, с днешното си решение съдът му наложи и мярка "задържане под стража", за да предотврати евентуално укриване от правосъдието в момента на изтичането на влязлата в сила присъда. От нея остават още около 5 месеца.

Така определението "задържане под стража" от днешната присъда ще влезе в сила веднага, след изтичането на тези 5 месеца и независимо от евентуалното обжалване на доживотната присъда пред Софийския апелативен съд.

Свидетели се запознали чак в ареста с Гребеца

Свидетели се запознали чак в ареста с Гребеца

Разпитват Валентин Янев по делото

Припомняме, Юлиян Лефтеров е убит на 8 януари 2009 г. в местността "Елата" между селата Плана и Железница, Софийско. Гребеца го е прострелял два пъти в областта на главата.

Убийството е част от мнимото отвличане на самия Юлиян Лефтеров, организирано съвместно с жертвата. Димитров заедно с още двама мъже подготвили и инсценирали "отвличането", като целта им била да вземат откуп от близки на Лефтеров.

Той обаче пропуснал да каже на "похитителите" си, че пред дома му има видеокамери. Затова и възникнал скандал между него и обвиняемия Димитров.

Тогава Димитров ударил Лефтеров няколко пъти по главата и тялото и не му позволил да си тръгне. Димитров разбрал, че "мнимото" отвличане не върви по плана му, закарал Лефтеров в местността "Елата" край София и го убил.

Няколко месеца по-късно, на 12 април, Гребеца убил и Иван Пайнавелов, като го е прострелял с огнестрелно оръжие. Убийството е станало на черен път в местността "Косанин дол", землището на с. Бистрица. Мотивът за това убийство е бил спор за пари.

Свидетели се отказват от показанията си срещу Гребеца

Свидетели се отказват от показанията си срещу Гребеца

Единият опитал да се изкара луд