Магистратите от Апелативния съд във Велико Търново потвърдиха доживотната присъда при специален режим на излежаване за 39-годишния детеубиец Пламен Петров, съобщиха от съда.

Преди 2 години бащата преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена в Русе. През септември 2015 г. окръжният съд в Русе постанови най-тежкото наказание. Пламен бе признат за виновен за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Жертвата е безпомощно малолетно дете. Въпреки явните доказателства за жестокостта на бащата към собственото му дете, адвокатът на подсъдимия обжалва присъдата.

Апелативният съд се произнася по делото за втори път, след като го върна в Русе заради процесуални нарушения. Втората жена на Пламен - Емилия, която е била мащеха на Пламена, също е призната за виновна за това, че не е помогнала на детето. Тя бе осъдена на шест месеца пробация, пише "24 часа".

Зверкото убийство е извършено на 20 април 2014 г. в апартамента на семейството в Русе. Свидетел на жестокия побой, довел до смъртта е по-малката сестричка на Пламена.

Навръх Великден бащата бил безжалостно момиченцето, защото не искало да чете от учебника си. Щом детето изпаднало в безпомощно състояние, двамата с Емилия го понесли към Спешна помощ, където само констатирали смъртта. Решението на апелативните магистрати може да се атакува пред ВКС.