Потвърдиха осъдителната присъда на ръководителя на "Напоителни системи" в Шумен за умишлена безстопанственост.

Това се случи на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, която е поставена от Шуменския окръжен съд.

На 17 юни състав на Апелативния съд във Варна е потвърдил осъдителната присъда на Юлиян В., която е поставил Шуменският окръжен съд от 12 февруари 2018 г., като частично я е изменил.

Първата съдебна инстанция призна Юлиян В. за виновен за продължавано престъпление, с което е ощетил "Напоителни системи" ЕАД с общо 49 003 лева.

В Шумен съдят бившия шеф на "Напоителни системи" ЕАД в града

В Шумен съдят бившия шеф на "Напоителни системи" ЕАД в града

Изпускал водите на язовир за да помогне фирма в риболова на толстолоб

Окръжният съд в Шумен му наложи наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за 2 години. С решението си от 17 юни тази година обаче Апелативният съд отмени тази мярка.

Припомняме, съдебната сага на осъдения ръководител на хидротехническия район Шумен към "Напоителни системи" ЕАД - клон Черно море започна, след като от август до 13 септември 2013 год. в землището на село Михайловски и село Памукчи той не положил достатъчно грижи за язовир "Нови пазар 1".

Юлиян В. наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов, с което причинил значителни вреди на "Напоителни системи". По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода за 49 003 лева, а в края на посочения период водата била едва 5000 куб. метра.

Решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Напоителни системи"

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Напоителни системи"

Били нанесени вреди на дружеството за повече от 800 хил. лева