Бившият ръководител на хидротехнически район в "Напоителни системи" в Шумен Юлиян В. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен с три обвинения.

48-годишният мъж в качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество, от което последвала значителна щета за предприятието.

Второто обвинение срещу Юлиян В. е, че като ръководител на предприятие нарушил или допуснал да се извърши нарушение на правилата, установени със специален закон за запазване на рибата и другите водни организми.

Използвал е служебното си положение, за да набави за другиго противозаконна облага е третото повдигнато обвинение срещу Юлиян В.

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Напоителни системи"

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Напоителни системи"

Били нанесени вреди на дружеството за повече от 800 хил. лева

В периода от началото на август до 13 септември 2013 г. в землищата на с. Михайловски и с. Памукчии наредил на пазача на язовира да изпусне водата на язовир "Нови Пазар 1", за да бъде извършен стопански риболов. Така причинил значителни вреди на "Напоителни системи" ЕАД - клон Черно море, в размер на 470 411 куб. м. на стойност 49 003 лева, като деянието е извършено умишлено. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Така е улеснил наемателя на цитирания язовир - "Алгеа Индъстри" ЕООД от Девня, в организирането на стопански риболов на толстолоб. Юлиян В. се включил в логистиката за намиране и склоняване на работници, които да ловят риба с гриб, за заплащане за труда им, товарене на уловената риба в микробуси на изкупвачите, претеглянето на улова на брега на язовира, продажбата й, включително приемане на сумата за продадената риба и предаването и на управителя на "Алгеа Индъстри" ЕООД Денислав Стефанов.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или "Пробация", както и глоба от 100 до 300 лева.

Обвиняеми са двама изпълнителни директори на "Напоителни системи" ЕАД
Обновена

Обвиняеми са двама изпълнителни директори на "Напоителни системи" ЕАД

За 963 000 лв. са нанесените от тях щети

Третото обвинение срещу Юлиян В. е за това, че от началото на август 2013 г. до 6 септември 2013 г. e използвал служебното си положение, за да набави на "Алгае индъстри" ЕООД, сумата от близо 30 000 лева. Тя била противозаконна облага от стопанския риболов на толстолоб, осъществен във водите на язовир "Нови пазар1". Това престъпление се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

Това е втори обвинителен акт срещу вече бившия ръководител на "Напоителни системи" в Шумен Юлиян В. До него се стигна, след като Апелативният съд във Варна върна делото на прокуратурата. В новия обвинителен акт срещу подсъдимия Окръжната прокуратура в Шумен го предава на съда освен по първоначалното и с нови две обвинения.

С обвинения е още един шеф на "Напоителни системи" ЕАД

С обвинения е още един шеф на "Напоителни системи" ЕАД

За около 3 000 000 лева е ощетил дружеството

Процесът срещу Юлиян В. започва на 18 септември 2017 г. в Шуменския окръжен съд.