Очаквам смъртните присъди срещу българите по делото в Либия да бъдат потвърдени, заяви в интервю за специалните пратеници на националните медии Франсоа Кантие от организацията "Адвокати без граница".
Кантие присъства лично на последното заседание на Наказателния съд в Триполи във вторник в качеството си на наблюдател.

Заедно с другия представител на организацията - Иван Панев, Кантие очаква да бъде конституиран като част от екипа на защитата на подсъдимите българи и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на над 400 деца от Бенгази със СПИН.

Кантие уточни, че до този момент, въпреки поредицата срещи в Министерството на правосъдието на Либия от възобновяването на процеса през май, тази процедура остава незавършена.
Той уточни, че на този етап представляваният от него екип изпълнява основно консултантски функции за българската защита.

Попитан дали според него представеният вчера в съда видеозапис от обиска в дома на сестра Вълчева през 1999 година доказва нещо, Кантие отговори, че документът е лишен от доказателствена стойност.
Не е нормално защитата да не бъде предупредена за наличието на такъв запис, както и за намерението на прокуратурата той да бъде представен в залата, коментира юристът.

По неговите думи защитата била в правото си да разполага с този материал предварително, за да може да го проучи и да вземе отношение, за което вече е късно.
Не е нормално също в залата да бъдат призовани свидетели на заседание, в което се очаква представянето на пледоариите на страните, добави Кантие, цитиран от БТА.

Той уточни, че адвокатите не са знаели предварително имената и длъжностите на свидетелите, за да могат да се подготвят за техния необходим разпит.

Съществуват възможности разследването на причините за епидемията да продължи, дори и при потвърдена смъртна присъда, уточни адвокатът. Той добави, че е необходим нов международен анализ на основното доказателство по делото - откритите банки с плазма, намерени при показания пред съда обиск в жилището на българската медицинска сестра.

След изчерпването на съдебните процедури и при неудовлетворителни присъди е възможно българската страна да сезира Междуафриканската комисия по правата на човека, отбеляза Кантие.

Той уточни, че Либия е член на тази организация и може от нея да бъде изискано да изплати обезщетение на подсъдимите за допуснатите нарушения на техните права в хода на следствието.
Решението на тази комисия няма императивен характер, но по принцип всяка държава, член на тази организация, се съобразява с подобни решения, добави Кантие.

Той каза още, че подобен сигнал може да бъде внесен в Комисията по правата на човека към ООН в Ню Йорк, която би взела аналогично решение.

Кантие уточни, че преди 14 години е участвал в екипа на защитата на френски институции и длъжностни лица, подведени под отговорност за масова зараза със СПИН на хемофилици във Франция.

В този случай е имало 6 хиляди починали болни, инфектирани с ХИВ при лечение със заразени медикаменти. В случая ставаше дума за заразени кръвни продукти, произведени с помощта на кръв от серопозитивни донори, уточни Кантие.

Той посочи, че към момента на този инцидент във Франция не са били провеждани необходимите изследвания на кръводарителите. В резултат е бил осъден само един чиновник, за когото съдът е приел, че е виновен поради допусната небрежност.