Районната прокуратура в Харманли е повдигнала обвинение на 18 мигранти за безредиците в бежанския център в Харманли

Обвинението е за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост.

Уточнява се, че при безредиците са пострадали 24 служители на МВР, повредено и унищожено е било имущество на Държавната агенция на бежанците. 

Обвинените мигранти били разпознати от свидетели очевидци.

Армията влезе в бежанския център в Харманли
Обновена

Армията влезе в бежанския център в Харманли

60 военни със специализирана техника подпомагат полицията

Осемнадесетте обвиняеми ще бъдат задържани за срок до 72 часа. До момента е установено, че те са участвали в безредиците, като са унищожавали вещи, хвърляли камъни, удряли полицейски служители и извършвали и други непристойни действия.

Прокуратурата е образувала също така досъдебно производство срещу полицаи за причиняване на телесни повреди на двама мигранти. Установява се самоличността на служителите на МВР, причинили телесните повреди на двете лица.

Междувременно вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова откри на ГКПП "Капитан Андреево" заедно с министрите на вътрешните работи на Гърция Николаос Тоскас и на Турция Сюлейман Сойлу съвместен контактен център между трите страни, в който съвместни екипи ще извършват обмен на информация и ще я анализират.

Тенденцията е да се отчита 50-процентов спад на миграционния поток от началото на тази година, уточни вътрешният министър в оставка. Затова е допринесла много и оградата по българо-турската граница.

В момента ситуацията в Харманли е овладяна на 100 процента както оперативно, така и организационно, увери Бъчварова.