От тази вечер и през следващите няколко дни времето ще се влошава. Очакват се валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. В тази връзка от Пътна полиция призовават шофьорите да предвидят условията на пътя, да са внимателни и да спазват необходимата дистанция.

"Нашата идея е да окажем превантивен ефект на шофьорите, като ги информираме. Контролът ще бъде във всяка една точка в страната. Предимно ще се използват техническите средства за контрол за скорост. При явни нарушения на пътя водачите ще бъдат спирани, за да бъдат проверени от контролните органи и санкционирани на място", поясни главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП, цитиран от bTV.

"Всички екипи на Пътна полиция ще следят за тези нарушения. Ще има и допълнителни екипи, които да отработват леките пътни инциденти, за да не се получава забавяне", обясни той.

Най-опасните участъци са предимно планинските, както и проходите и автомагистралите. На магистралите трафикът се очаква да бъде натоварен и така опасността от инциденти е по-голяма.

"Когато виждат полицейски автомобили на улицата, шофьорите адаптират движението си, по-внимателни са и се съобразяват с условията. Целта ни е не толкова да контролираме и санкционираме, а да сме на пътя, за да покажем на водачите, че трябва да бъдат внимателни. Основната цел е да окажем превенция на самите шофьори", заяви комисар Крушарски.

През празничните дни до 3 януари са установени над 33 000 нарушения за превишена скорост.