Увеличават се случаите на обири в домовете през летния сезон, когато хората остават отворени прозорците и балконските си врати.

В същото време разкриваемостта на този тип кражби се е увеличила едва с около 2%, информира БНТ по данни на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Грабежите се извършват дори когато хората са в жилището си.

Голяма част от крадците използват традиционните методи - проникват през прозорци и входни и балконски врати, които разбиват или отключват, ако са оставени отворени.

Има обаче и друга категория престъпници. Това заяви служител на столичната полиция, който е пожелал да запази анонимност в коментара си пред обществената телевизия.

"Те понякога са изобретателни и много смели. Проникват на мястото, на адреса, в който искат да проникнат, през други жилища, през тавански помещения. Това е свързано с техническа подготовка и с познаване на самия район. Ефектни начини на задържане - тогава, когато информацията ни е била своевременна, ние сме били подготвени и съответно наистина сме влезли в начина на мислене на тези хора", заяви коментаторът.

Обикновено крадците започват да наблюдават набелязания адрес преди да го оберат. Поради това от полицията съветват хората да бъдат бдителни за всичко необичайно, което се случва около домовете им.

Стар и изпитан метод за проверка дали в дома има човек - крадците слагат бисквитка под изтривалката на входната врата. Ако бисквитката е строшена на следващия ден, това би означавало, че домът е обитаем.

Крадците ставали и все по-нагли при обирите си. "Говорим за хора с нисък социален статус, които нямат никакви морални или каквито и да било спирачки да извършат тези неща. Те наистина стават по-нагли - не се интересуват дали хората са си в жилището и т.н. Просто го правят", разказва още полицаят.

Това пък пораждало спекулации за употреба на газ при кражби, който упоявал обитателите на домовете. "Няма доказателства за използване на газ, което чисто логически, на практика е много трудно да се случи, тъй като такъв метод на кражба е по-характерен за някакви тайни служби и е много неприложим. Изисква голяма подготовка, огромна сума пари за снабдяване на такива неща, плюс това наистина трябва много голямо количество газ, което трябва да се вкара през някакъв миниатюрен процеп, което на практика е невъзможно", обяснява още събеседникът.

Столичен полицай стана случаен свидетел на обир, залови двама

Столичен полицай стана случаен свидетел на обир, залови двама

Крадците издърпали чантата и телефона на жена

News.bg припомня и че много от крадците използват информация, поместена в социалните мрежи. Поради това трябва да бъдем внимателни, преди да оповестим приятелите си в различните платформи за нашите планове и предстоящи почивки.

МВР съветва срещу обир: Направете дома си крепост

МВР съветва срещу обир: Направете дома си крепост

Заради започването на летния сезон и обичайното