Заради започването на летния сезон и обичайното за него зачестяване на случаите на обири на жилища експерти на столична дирекция "Полиция" разпространиха съвети за предпазване от тях.

Според полицаите кражбите от частни домове се извършват предимно през светлата част на денонощието, в почивните дни и през празниците, когато собствениците отсъстват за продължителен период.

Най-често крадците се насочват към жилища, в които по предварителна информация знаят, че ще открият пари и ценности, а за да могат да проникнат бързо и възможно най-безшумно, проучват предварително бравата на вратата.

През лятото зачестяват кражбите, при които извършителят прониква в жилището през незатворени прозорци и врати на балкони и сервизни помещения.

Основният съвет, който дават експертите се отнася до осигуряването на надеждна входна врата.

 • Добре е ако заедно със съседите си поставите надеждна врата на входа, която непрекъснато се заключва - това е една допълнителна защита
 • Заменете картонената врата на жилището с дървена или метална. Безсмислено е обаче да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена от касата много лесно.
 • Не отваряйте вратата при позвъняване, преди да сте поставили веригата в ограничителния улей. Предупредете за това децата и възрастните хора в дома.
 • Монтирайте на вратата шпионка с широкоъгълна оптика.
 • Укрепете прозорците и вратите на балконите си. Не ги оставяйте отворени, когато сте извън дома.
 • Ако живеете на нисък етаж, остъклете терасата или поставете метални решетки.
 • Заключвайте дома си дори когато сте в къщи. Изваждайте ключа от касовата брава независимо, че сте у дома, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство

От МВР са категорични, че най-сигурното средство за защита на дома е поставянето и охраната на жилището със СОТ (СОД).
Добре е, ако системата за охрана остане включена дори когато в него има хора.

Съхранявайте внимателно парите и ценните си предмети, е вторият съвет на експертите.

МВР съветва също така да не дръжим у дома големи суми пари, валута и ценности и да избягваме излишно демонстриране на благополучие - крадците търсят информация за такива жилища, предупреждават полицаите.

Не оставяйте резервни ключове на видно място в апартамента си. Ако изчезнат, веднага сменете бравите.

Пазете документите си за собственост и за самоличност, фактурите и гаранционните карти на скъпата аудио-визуална и домакинска техника.

От полицията дават и съвети при дълго отсъствие от дома.

 • Не съобщавайте за това на много хора, предупредете и децата си да не споделят.
 • Оставете по-ценните предмети на съхранение при роднини или близки приятели.
 • Помолете съсед или близък да наглежда жилището ви - ако им имате доверие, дайте им ключ за дома си

Ако все пак гражданите заварят апартамента си разбит от МВР съветват те да не влизат в жилището си, тъй като е възможно крадецът да е още вътре и да прояви агресия.

 • Използвайте мобилния си телефон или телефона на съседите си, за да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдение входната врата на апартамента си.
 • Ако сте влезли вкъщи, не пипайте и не размествайте нищо.
 • В посоченото време отидете в РПУ, където да подадете жалба за кражбата от дома ви.
 • Носете със себе си гаранционните карти на откраднатата техника, посочете характерните специфични особености на вещите (цвят, размери, ремонти, следи от удари, драскотини и др.)

От полицията призовават за мигновено сигнализиране, ако някой е станал свидетел на кражба.