Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата на страната и курортите във връзка с предстоящия студентски празник, 8 декември. Главна дирекция "Национална полиция" предприема допълнителни мерки за сигурност, съобщават от пресцентъра на МВР.

От силовото ведомство уточняват, че целта е да се гарантират общественият ред и сигурността на младите хора. Цели се също осигуряване на безопасността на движението по пътищата.

Служителите на реда са провели срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други обекти, които се посещават организирано. По време на тези срещи с превантивна цел са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства. Униформените са дали препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация. Това е нужно, за да може да се реагира своевременно в случаи на необходимост.

Служители на териториалните структури на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също са взели участие в срещите.

Около питейните и увеселителни заведения, както и местата за подслон, където се очакват празнуващи, ще има засилено полицейско присъствие в периода от 7 до 11 декември. На курортите, където традиционно празнуват студентите, ще бъде обърнато специално внимание.

Ако метеорологичните условия се усложнят, ще бъде въведена временна организация на движението, информират още от МВР. Ако е необходимо, трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути.

Специализирани полицейски операции ще се проведат в периода между 7 и 9 декември. Полицейските екипи са натоварени и със задачата да следят за продажбата на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход.

Акцент в акцията на катаджиите ще е проверка на шофьорите за алкохол, наркотици. Ще се следи също дали са правоспособни и дали карат неизправни автомобили.