В ход са дейности по прибирането на селскостопанската реколта. С повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в полските и горски територии. Най-честите причини за възникването на пожари са небрежност при боравене с открит огън и техническа неизправност на селскостопанската техника, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

С цел опазване на земеделските земи, са изпратени писма с указания и мерки за недопускане възникване и разпространение на пожари до фирми и организации, ангажирани с осигуряването на пожарната безопасност преди и по време на жътвената кампания - държавни горски и ловни стопанства, управления на пътната и железопътната инфраструктура, електроразпределителни дружества, земеделски стопани, поделения на Министерството на отбраната и др.

Трети ден военнослужещи и техника от ВВС помагат в гасeнето на големи горски пожари

Трети ден военнослужещи и техника от ВВС помагат в гасeнето на големи горски пожари

Вертолети Кугар 532 и Ми-17 също са включени в гасенето

Службите за пожарна безопасност и защита на населението ежедневно извършват проверки за спазването на изискванията при извършване на дейности в земеделските земи и на земеделската техника, участваща в жътвената кампания.

ГДПБЗН призовава стопаните на земеделски земи и участниците в кампанията по прибирането на селскостопанската реколта за по-висока отговорност при изпълнение на дейности в района на житни масиви, за да не се допуска възникването и разпространението на пожари. Огнеборците апелират също в жътвената кампания да се използва технически изправна земеделска техника, оборудвана с необходимите пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари, както и за стриктно спазване на забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

Снимка 581925

Източник: ГДПБЗН-МВР