Пожарникарите провериха 725 обекта преди студентския празник 8 декември, съобщиха от МВР.

Проверените места са предимно в планинските и морски курорти, и в големите областни центрове. При проверките е обърнато внимание на създадената организация за осигуряване на пожарна безопасност.

Огнеборците са прегледали условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на електрическите и вентилационните инсталации, на системите за гасене и известяване при пожар и за управление на дим и топлина.

В 132 от проверените обекти са открити 261 нарушения на изискванията за пожарна безопасност. Най-честите пропуски са свързани с липса или неактуализирани документи, неизправно евакуационно осветление и електро инсталации, недостатъчен брой, необозначени или непроверени уреди за първоначално пожарогасене, необозначаване на евакуационни изходи с аварийно евакуационно осветление, използване на помещения не по предназначение им, липса на монтирани брави тип "антипаник" на крайните евакуационни изходи и др.

В хода на проверките са връчени 121 писмени разпореждания и 4 протокола за резултатите от извършена комплексна проверка. Инспекторите са съставили 24 акта за установяване на административни нарушения. След съставените актове от Пожарната информират, че ще проверят как са изпълнени предписанията.