Ако експертите от Националния криминологичен институт не могат бързо да направят изследване на ДНК-материал, взет от местопрестъплението в Момчилград, анализът ще се прати за работа в частна лаборатория, за което ще се заплати.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпросите на журналисти след церемонията по встъпването в длъжност на новия директор на НСлС Борислав Сарафов.

Според експертизите до момента смъртта на момиченцето е настъпила в следствие на задушаване, но е и от материалите, с които е било вързано - тиксото и въжето, стана ясно още от думите на главния прокурор. Това означава, че задушаването е причинено предварително.

Открит е и ДНК материал на тиксото - именно това ще е изследването, което евентуално ще се изпрати в чужда лаборатория, потвърди Цацаров.

Главният прокурор подчерта и че в повечето случаи разследването и самият съдебен процес се бавят изключително дълго време най-вече заради невъзможността на Криминалистичната лаборатория да работи бързо, като причината за това е от липсата на материална база и финансиране, така до факта, че лабораторията е една за цялата страна.

Жена, близка роднина, е задържана за убийството на детето в Момчилград

Жена, близка роднина, е задържана за убийството на детето в Момчилград

Към момента няма повдигнато обвинение

Цацаров обясни обаче, че не малка част от ключа към решението ще бъде даден като отговор с експертни заключения.

Очаква се всеки момент да бъде представено в писмен вид експертното заключение на съдебно-медицинската експертиза.

Главният прокурор заяви и че не е добре да се дава на този етап информация, тъй като тече следствие. И всяка изнесена информация може да увреди интересите на разследването

Трудно е да се каже, че има заподозряно лице, коментира главният прокурор. "До този момент е трудно да се каже, че има лице, което е заподозряно", посочи той.

Откриха мъртво 8-годишно момиченце в Момчилград

Откриха мъртво 8-годишно момиченце в Момчилград

Предполага се, че детето е било убито

По думите му има оперативни версии, като част от тях са далеч по-истинни от другите, но в крайна сметка се нуждаят от доказателства. "Има ли ясни доказателства за извършителя, ще бъдете уведомени.

Припомняме, че майката Садет Муса тази нощ е била прегледана от лекар и оставена в ареста. Там е и нейна приятелка. Двете са разпитвани до 4.00 часа тази заран.