Състав на Софийски градски съд постанови принудителното настаняване на Владимир Пенев в психиатричното отделение на болницата към затвора в Ловеч. Той ще остане там за месец, за да бъде изследван във връзка със състоянието му пароноидна шизофрения.

Припомняме, че Пенев е задържан вчера след поредно нападение над минувачи на ул. "Владайска" в столицата. Двама мъже потърсили съдействие от органите на реда, след като били нападнати с удари, закани и заплахи от психично нестабилния мъж.

На 21 октомври Владимир Пенев наръга с нож мъж.

Психично болен напада столичани

Психично болен напада столичани

Арестуван е

Прокуратурата може да поиска удължаване на срока за изследване в Ловеч с още един месец. В това време трябва да приключи досъдебно производство от 21-ви октомври за опит за убийство на Благой Ангелов. Пенев е намушкал два пъти с нож Ангелов в областта на гръдния кош. За въпросното деяние е образувано досъдебно производство, което все още не е приключило.

Освен това обвиняемият Пенев е оказал съпротива на дошлите полицаи от 6-то РУП, срещу които размахал ножове. В него били открити общо четири ножа.

Прокуратурата поиска настаняването на Пенев в болницата на затвора в Ловеч заради опасността същият да избяга. Според държавното обвинение там има необходимите условия за задържане на психично болни лица, извършили тежки криминални престъпления.

Защитата се съгласи Владимир Пенев да бъде настанен за изследване, но поиска това да се случи в София. Съдът обаче взе предвид изложеното от вещото лице заключение, според което Пенев е познат на лекарите в София от 2012 г. и за периода многократно е бягал от лечебните заведения. Според заключението на вещото лице Пенев е опасен както за себе си, така и за околните, тъй като страда от параноидна шизофрения. Вещото лице предупреди, че при непровеждане на поддържаща терапия лицето става подвластно на психотичните си преживявания и абсолютно неконтролируемо.

От показанията на психиатъра - вещо лице стана ясно още, че Пенев е познат на всички болници в София. За да бъде въдворен за постоянно в психиатрична болница е необходимо приключването на досъдебното производство по описа на 6-то РУП София. Трябва да бъде образувано и ново искане от страна на прокуратурата за въдворяването му в психиатрично лечебно заведение за максимален законов срок от шест месеца. След тяхното изтичане е необходимо ново решение на съда.

Владимир Пенев бе видимо спокоен. В съдебна зала заедно с него бе и баща му.