Пребиха призовкар от Софийския градски съд, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Служителят е бил нападнат, докато е изпълнявал служебните си задължения. Били са му нанесени удари с ритници и юмруци в главата.

Побоят бил извършен, когато той се опитал да предаде книжа на човек, който отказал да ги вземе. От съдебната институция съобщават, че нападателят е имал най-малко двама съучастници.

Полицията и Районната прокуратура вече са информирани за случилото се и е започнато разследване.

В Софийския районен съд работят около 100 призовкари, които ежедневно посещават адреси на територията на град София и околностите, с цел връчване на призовки, съобщения и книжа, посочва председателят на СГС Александър Ангелов.

Той настоява да се изменят разпоредбите на НК, като се квалифицират като по-тежки престъпления убийството и причиняването на телесна повреда на призовкар.

Ангелов предлага за убийството на съдия, прокурор, следовател, полицейски служител, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител, помощник-частен съдебен изпълнител, митнически служител, медицински специалист, учител или призовкар наказанието да е от 20 до 30 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

За причиняване на тежка телесна повреда - от 5 до 15 години, средна - от 3 до 10 години, а при лека - от 1 до 5 години.