Пребитият Георги Димитров - Метин се е сбил пред джамията в София преди да стане конфликтът между него и тримата обвиняеми за побоя му.
Това стана ясно от защитата на обвиняемите за побоия на днешното заседание по делото в Софийски градски съд.

Припомняме, за побоя на Метин на ул. "Пиротска" през 2013 г. са обвинени Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков. Тримата отговарят за опит за убийство по хулигански подбуди, за което могат да получат от 15 до 25 години затвор или доживотен затвор.

Защитата настоя пред съда, че информацията за поведението на Метин трябва да бъде проверена в Софийски районен съд и да бъде изисквано да се представи копие от обвинителния акт и на какъв етап се намира делото. Метин е бил подсъдим по хулиганско дело, а освен това е обиждал тримата подсъдими с думите "гяури".

Аргументите на защитата са, че трябва да се проверят други свидетелски показания и да се изготви мащабна скица, която да даде възможност да се установи разстоянието от мястото, на което има следа от кръв.

Прокуратурата от своя страна заяви пред съда, че исканията на защитата нямат отношение спрямо това дело. Според обвинението по делото липсват обективни данни пострадалия Георги Димитров - Метин да е имал поведение, негативно към изповядващите различна религия от него.

Съдът не прие искания на защитата като основателни и не уважи претенциите им за предоставяне на нови доказателства от Софийския районен съд.

В съдебната зала днес отново бяха разпитани свидетели. Първият свидетел по делото бе Николай Тодоров. Той заяви, че се познава с Момчил Милчов, Джоно Младенов и Иво Тилков, като са се виждали веднъж през 2013 г. в едно заведение. Според свидетелските показания на Николай, след като са излезли от заведението, всички са тръгнали по ул. "Самуил" в посока "Пиротска". Тодоров посочи, че никога не е виждал и не е удрял пребитият човек на ул. "Пиротска".

В началото на днешното съдебно заседание Софийският градски съд обяви, че продължава международното издирване на подсъдимия Иво Тилков, участник в побоя на Георги Димитров - Метин. Съдът постанови, че след получаване на актуална информация за неговото местонахождение, трябва незабавно да бъде изготвен арест и искане за екстрадиция за неговото връщане в пределите на Република България и той да се яви пред съда. По информация на полицията подсъдимият се намира в ЮАР.

Припомняме, Георги Димитров бе зверски пребит в края на 2013 г. на централната столична улица, тъй като нападателите му решили, че е бежанец.