Районната прокуратура в Пловдив привлече към наказателна отговорност двама практикуващи лекари. Н.П. (55 г.) и В.С. (54 г.) са с повдигнати обвинения за документна измама, съобщават от прокуратурата.

Първият като извършител, а вторият като помагач, медиците източили 12 900 лева от бюджета на НЗОК. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание - месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.

Според прокуратурата В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П.

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Установено е, че за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., над 30 пациенти били преглеждани фиктивно и са им извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия.

МВР разкри крупна схема за източване на НЗОК

МВР разкри крупна схема за източване на НЗОК

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност