27-годишна жена и 23-годишният й брат са изправени на съд за убийството на бебе в Кърджали, съобщават от прокуратурата.

Наджие и Исмаил са обвинени, че умишлено са умъртвили бебето, като убийството е извършено предумишлено.

Става въпрос за родната дъщеря на Наджие. Тя живеела на съпружески начала с мъж от Кърджали от 2007 година. От съвместното си съжителство двамата имали три малолетни дъщери. През септември 2015 г. обвиняемата разбрала, че е бременна. По това време обаче с приятеля й не били в добри отношения и живеели разделени. Тя се притеснявала дали той ще припознае четвъртото й дете. Освен това се страхувала да не упражни насилие върху нея, защото бил много ревнив. Именно заради това жената не споделила с никого, че е бременна, а твърдяла, че е болна.

На 24 април 2016 г. Наджие родила сама момиченцето в апартамента на леля си в Кърджали. Същия ден оставила детето в спалнята на жилището, почистила и се прибрала при трите си деца, които били в друг апартамент.

На следващата сутрин отишла на работа в цех за пакетиране, а през обедната почивка ходила да нахрани бебето. В продължение на седмица тя полагала грижи за бебето и другите си три деца.

На 30 април брат й Исмаил отишъл в апартамент и видял бебето, покрито с одеяло. То било живо и издавало звуци. Наджие предложила на брат си вечерта да оставят бебето до тоалетна в кв. "Възрожденци", близо до бившето млекопреработвателно предприятие. Тя не искала близките й да научат, че е родила дете. Исмаил приел предложението.

Вечерта обвиняемата нахранила бебето с мляко, завила го в бяла калъфка за възглавница, сложила го в найлонова торба и го дала на брат си да го носи по пътя. Когато стигнали до мястото, Наджие посочила на брат си да остави бебето на земята до дърво и до двуметрова метална ограда, обрасла с храсти. Мъжът извадил бебето от торбата и го оставил, завито с калъфката.

След това двамата се прибрали по домовете си.

Трупът не бебето е бил открит на 2 май 2016 г. от свидетел, който търсел отпадъци в близките контейнери.

Разследващите са установили, че смъртта на детето е настъпила заради общо охлаждане заради ниските температури.

Извършени са множество експертизи, разпитани са свидетели и са иззети веществени доказателства.

Очаква се Окръжният съд в Кърджали да насрочи заседание по делото.