28 иракчани, преминали нелегално гръцко-българската граница, са върнати на Гърция. Връщането е извършено на ГКПП-Капитан Петко войвода по реадмисионната спогодба с южната ни съседка, съобщават от пресцентъра на МВР. Групата е преминала нелегално граница на 23 юли. Тя се състои от 7 мъже, 6 жени и 16 малолетни и непълнолетни. Чужденците са задържани от граничари в района на землището на кърджалийското село Лозенградци.

При обиск у иракчаните са открити издадени в Гърция документи.

Пълнолетните са задържани в Гранично полицейско управление-Момчилград, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура, уточняват от полицията.

На 25 юли с решение на районния съд в Момчилград на пълнолетните иракчани са наложени присъди от 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба по 200 лева. 

Началникът на Гранично полицейско управление-Момчилград е издал заповед чужденците принудително да бъдат отведени до границата. Била е създадена и организация за прилагане на спогодбата между правителствата на България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

На 3 август 28 от нелегално преминалите границата иракчани са върнати на гръцките власти на ГКПП – Орменион. Един техен съгражданин е попълнил декларация за доброволно завръщане и е заминал със самолет за Ирак.