Българският гражданин Полихрон Луков ще бъде предаден на австрийските власти след изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия. Той е обвинен в "предаване на фалшиви особени защитени документи" и професионална измама в голям размер.

Припомняме, че 53-годишният мъж беше арестуван в Поморие на яхтата си на 13.09 тази година. При задържането заявил, че е чужд гражданин и първоначално твърдял, че не знае български. Властите в Австрия го определят като професионален измамник. Той се е представял за посланик на малка държава край Карибските острови и обещавал дипломатически паспорти на австрийци. В резултат на това е извършена измама в особено големи размери на стойност 334 хил. евро.

Съдът в Бургас остави в ареста мъжа, издирван от Австрия за измама с документи

Съдът в Бургас остави в ареста мъжа, издирван от Австрия за измама с документи

53-годишният Полихрон Луков се е представял за посланик на малка държава

В събраните по делото писмени доказателства и съдържащите се в тях данни се сочи, че лицето е родено в гр. Барселона и притежава испанско гражданство, както и, че е родено на същата дата в гр. Брюксел и притежава белгийско гражданство, което според съда е очевидно невярно.

Приобщените по делото документи, открити и иззети при извършените претърсвания на адреси, автомобили и яхта в гр. Поморие, ползвани от Полихрон Л., сочещи, че той е гражданин на Федерация Сейнт Китс и Невис и че има качеството на дипломатически агент на Федерация Сейнт Китс и Невис за Европейския съюз, най-вероятно в действителност не са истински.

Взета е мярка "задържане под стража" до предаването му на съдебните власти на Република Австрия. След евентуално осъждане, П.Л. може да бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието.