Предадоха на съд шофьори, причинили катастрофа с двама загинали на третокласен път село Първомай - гр. Петрич, съобщиха от прокуратурата.

25-годишният М. Захариев от Петрич е обвинен заедно с 40-годишния П. Димитров (на 40 години) от село Първомай. Обвиняемите са правоспособни водачи, неведнъж били санкционирани за нарушения на Закона за движение по пътищата с влезли в сила наказателни постановления.

На 02 септември 2015 г. Захариев с двама приятели решили да се повозят с автомобил "Фолксваген Пасат", собственост на баща му, като той бил зад волана на колата.

Около 23 часа пътували по третокласен път в посока село Първомай -Петрич, като Захариев управлявал моторното превозно средство със скорост 120 км./ч.при максимално разрешена 90 км./ч.

Пред него бавно се движел товарен автомобил "Камаз", натоварен със суров дървен буков материал за борсата. Поради техническа неизправност, товарният автомобил се движел с неработещи задни габаритни и стоп светлини, с неосветена задна табела с регистрационен номер и липсващи свелоотразители.

Захариев късно забелязал камиона пред себе си и за да избегне сблъсъка, рязко отклонил колата наляво. Въпреки предприетото от него действие, последвал удар с "Камаз"-а, след който колата му се завъртя няколко пъти, навлязла в насрещното движение, където се сблъскала с друг товарен автомобил "Рено Канго".

От катастрофата пътниците в колата на Захариев починали на място. Алкохолните проби били отрицателни, но токсилогичните изследвания установили наличие на метилекгонин. Това е метаболит на кокаин, категорично и еднозначно доказващ употреба на наркотично вещество от Захариев.

Според вещите лица, изготвили автотехническа експертиза, катастрофата е могла да бъде избегната, ако автомобилът се е движел със скорост по-ниска от 101 км./ч., както и ако товарният автомобил бил технически изправен. Също така управлението на МПС след употреба на наркотично вещество до голяма степен се отразило върху водача на "Фолксваген"-а, като притъпило рефлексите му и намалило вниманието му.