Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу шестима членове на престъпна група, която е търгувала нелегално с оръжия, съобщиха от прокуратурата.
Сред намерените улики има 50 картечни пистолета "Узи".

В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт за придобиване, държане, преработка и незаконна търговия с огнестрелни оръжия.

Седмият участник в групата се призна за виновен, поиска споразумение с прокуратурата и бе осъден на 2 години затвор условно с 4-годишен изпитателен срок.

Групата беше задържанъ на 19 ноември 2016 г. в София, при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

При извършените обиски в жилища, обитавани от бандата, бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", 10 други пистолета от различни марки, оптика, картечен пистолет "Скорпион". Открити са и голямо количество боеприпаси, както и 2700 евро, над 19 000 лева, старинни монети, скимиращи устройства.

Според доказателствата по делото, групата е била сформирана през март 2016 г. Дейността й е била организирана от лидера Йордан Й., като всеки от участниците е изпълнявал точно определени функции.

Оръжия, боеприпаси и части за оръжия били доставяни от участника в групата Ивайло П. - лицензиран търговец на специални изделия. В работилница в дома на Тодор Й. в София те са били преработвани или сглобявани (като са заличавани серийните им номера). Веселин Й. е осигурявал купувачи, а други членове на групата са съхранявали готовите за продажба оръжия и боеприпаси.

При наличие на купувач, стоката е била предавана на лидера или на посочен от него човек.

От прокуратурата уточняват, че оръжейният търговец Ивайло П. е внесъл законно от чужбина 50-те "Узи"-та.

Преди да ги продаде на групата е трябвало те да бъдат деактивирани (т.е. да бъдат превърнати в негодни за стрелба). Вместо това, те са предадени като бойни, номерата им са били заличени и са били подготвени за нелегална продажба.

По делото са приложени огромен брой доказателства, включително и придобити със специални разузнавателни средства. Проведени са и разпити на свидетели.