Съдия Евгени Георгиев бе избран за председател на Софийския градски съд. Това стана на заседание на Общото събрание на Софийския градски съд (СГС), където бе решено да предложат на Съдийската колегия на ВСС да назначи съдия Евгени Георгиев. От 64 съдии с право на глас, 53 подкрепиха съдия Георгиев, 11 бяха против, уточниха от съда.

Гласуването се проведе тайно. В Софийския градски съд правораздават 121 съдии с право на глас. 12 от тях бяха в отпуск.

"Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването й, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата Ви", каза съдия Георгиев преди избора.

Съдийската колегия на ВСС прие оставката на Калоян Топалов

Съдийската колегия на ВСС прие оставката на Калоян Топалов

Съдиите приеха оставката и на съдия Биляна Балинова

Припомняме, СГС е без титуляр от септември 2017 г., когато бившият председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка.

Заедно с Топалов оставка подаде и ръководителката на едното от двете граждански отделения на съда Биляна Балинова. И двамата са посочили лични мотиви като причина за решението си.

Топалов бе избран за председател на СГС през юни 2015 г. след отстраняването на Владимира Янева, която бе "опраскана" след разкритията за незаконни специални разузнавателни средства по разработката "Червеи". Името на Владимира Янева стана емблематично покрай големия скандал "Яневагейт".

Избирането му предизвика изненада, тъй като кандидатурата му имаше подкрепата на малцинството във ВСС и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. За поста обаче нямаше други кандидатури.

На 20 февруари имаше опит да бъде избран кандидат за поста председател на СГС. Тогава вотът беше между двама самономиринали се съдии - Светлин Михайлов и Евгени Георгиев.
Причината да се отложи изборът бе внезапното заболяване на един от кандидатите - Светлин Михайлов, който е бивш председател на СГС. В сградата на ВСС беше другият кандидат за поста - редовният съдия Евгени Георгиев.

На 13 март бе вторият опит да бъде избран председател на СГС. Тогава 7 от съдебните кадровици гласуваха срещу двамата кандидати - Евгени Георгиев и Светлин Михайлов.

Дискусията продължи повече от 5 часа, но съдийската колегия не успя да избере човек за поста. За позицията се състезават Евгени Георгиев и Светлин Михайлов.

Очакванията са на предстоящо заседание на съдиите във ВСС да бъде избран и председател на СГС.