От Министерството на правосъдието публикуваха за предварително обществено обсъждане изменения и допълнения в Закона за съдебната власт, свързани с електронното правосъдие.

Целта му е да се осигури възможност за безпроблемна работа в правораздавателната система в процеса на въвеждане на реално и пълноценно електронно правосъдие. Измененията в ЗСВ от своя страна рефлектират и върху уредбата на електронното правосъдие в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). 

Електронните услуги да се заявяват без електронен подпис от гражданите, априеха от МС

Електронните услуги да се заявяват без електронен подпис от гражданите, априеха от МС

Създава се възможност за пълна електронизация на административни процеси

Предложените изменения и допълнения в нормативната уредба са мотивирани от необходимостта от законодателни промени в ЗСВ и процесуалните закони в частта за електронното правосъдие предвид съществуващите възможности чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съответно чрез Единният портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) да бъдат извършвани от съда и страните предвидените в процесуалните закони изявления и процесуални действия. Предложенията в ЗСВ предвиждат преходен период за воденето на делата паралелно на хартиен носител и в електронна форма.

Разграничени са и три периода:

  • до 1 юли 2021 г. - всички образувани дотогава първоинстанционни дела на хартиен носител се приключват по досегашния ред на всички инстанции;
  • от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2024 г. - образуваните в този период първоинстанционни дела се водят в електронна форма и на хартиен носител, като в ПЗР е предвидено, че извършените в посочения период процесуални действия и изявления от участниците в съдебното производство и извършените процесуални действия и издадените актове от органите на съдебната власт в електронна форма или на хартиен носител са валидни;