Кюстендилски полицаи предотвратиха опит за телефонна измама за 14 000 лв.

Става въпрос за познатата схема, при която на гражданин се обажда лице, което се представя за полицай и иска определена сума, за да спаси от съдебно разследване катастрофирал роднина.

В конкретния случай 60-годишен мъж от града сигнализирал в полицията, че вече има готовност да предаде исканите 14 000 лв. на куриер. Той трябвало да ги занесе на разследващ полицай в Благоевград, за да не бъде изпратена в затвора дъщеря му.

Няколко часа по-рано плачещата му "дъщеря" се обадила, за да съобщи, че убила дете на пътя близо до Благоевград и баща й трябвало да предаде парите на човек, който ще го потърси на мобилния му телефон. Последвало и обаждането за получаване на парите.

След проведената акция са задържани трима души. Обажданията по телефоните били направени от София, а куриерите вече били на място.

Работата по случая продължава, установява се съпричастността на тримата мъже и към други извършени измами, както и останалата част от групата.

Междувременно от МВР съобщават и за друга разкрита подобна измама - този път в Аксаково. Жена от града съобщила в полицията, че неизвестен се представил за „следовател" на домашния й телефон и поискал 12 000 лева.

Тя трябвало да даде парите, за да освободи от наказателна отговорност близък роднина, причинил тежък пътен инцидент. За случая е задържан 40-годишен мъж.