От комисията за защита на потребителите съобщават, че са постъпили жалби от граждани срещу лица, предлагащи вили-фантоми за посрещане на Новогодишните празници.

Припомняме, news.bg първи съобщи за измамата, при която за празниците се предлагат несъществуващи имоти.

От комисията уточняват, че са започнали проверка по случая. От там съветват потребителите да бъдат внимателни, когато правят резервации чрез интернет-сайтове, тъй като рисковете са големи.

Част от фалшивите обяви касаят несъществуваща къща - вила „Ана" в село Чифлик, Троянско и са публикувани на сайтовете bezplatno.net и topobiavi.com.

До момента КЗП е осъществила връзка със собственика и администратора на сайта bezplatno.net - ICEPIQUE, който е предоставил информация, че лицето, публикувало обявата за вила „Ана", е пуснало на неговия сайт още две обяви.

Той е предал на експертите на комисията и IP адресите, от които са публикувани обявите.

При проверката на тези адреси е установено, че единият от тях е предоставен от Spectrum Net на „Кибер Спейс" ООД - „Интер клуб TOXX", а другият - от Campus - Net за ползване от частно лице.

От единия от двата IP адреса има публикувани обяви за настаняване и в други сайтове.

Те са за къща„Маунтин" в град Априлци, кв. „Острец" (в полите на връх Ботев).

Под тези обяви, публикувани в сайта, има написани коментари от потребители, които са направили резервация за въпросната къща. Пристигайки на място обаче, те са установили, че такава не съществува, посочват от комисията.

От там допълват, че дали един туроператор работи легитимно може да се провери в публичния регистър, публикуван на сайта на бившата Държавна агенция по туризъм. От там може да се получи информация и за това дали предлаганият туристически обект е категоризиран.

От КЗП съветват потребителите преди да направят резервация, да позвънят и на обявените телефони, за да влязат във връзка с представител на фирмата, от който да получат максималната информация за офертата.

Разследването по случая продължава, допълват от комисията.