Да се прегласува изборът на председател на Върховния административен съд (ВАС). Това смята представляващият новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев.
Пред БНР той поиска да се пристъпи към процедура на прегласуване и ако не събере необходимото мнозинство, което според закона е минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници.

Припомняме, на 11 септември от предишния състав на Висшия съдебен съвет бе избран Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

С 20 гласа от Висшия съдебен съвет

В новото гласуване да се включат и кандидатите, които са участвали в тази процедура до сега, иска Магдалинчев. Според него процедурата, е разписана в закона по този начин

Със свой указ президентът върна избора на Чолаков на новия състав на ВСС. След указа на президента, ако не постъпи повторно предложение за него, тогава вече може да се пристъпи към нова процедура, уточни представляващият ВСС.

Относно определянето на новия състав на ВСС, Магдалинчев обясни, че по Конституция е заложен по-сложен механизъм за конструирането на Съвета. Това не означава непременно противопоставяне по линия на представителството, излъчено от двете различни квоти - от парламентарната и от професионалната квота, смята Магдалинчев. Той беше категоричен, че не се е виждал с никой от ГЕРБ, въпреки че е номинация на партията.

"Не съм се виждал с никой от тях. Не са ме изслушвали никъде. Не са ме викали никъде. Не са се обаждали никъде. Ако има нещо Борисов или Цветанов и ако е нещо официално, като условие за контакт между институциите, съм готов да се срещнем по начините и правилата, които са предвидени. Не е нормално противопоставянето. Нормално е да се води един разумен диалог, без намеса в работата на едната или другата власт", заяви представляващият ВСС.