Безплатни прегледи за алергии организира МБАЛ "Токуда Болница София". Кампанията ще продължи няколко месеца, като консултации започват да се провеждат от 11 ноември 2010 година. Желаещите трябва да се запишат на телефон: 02/403 4000.

"Алергиите са епидемията на 20 век и като са не по-малко съществен проблем и през 21-ви. Между 30 и 40% от европейците са алергични, като броят им расте през последните  20 години. За съжаление в България няма достатъчно информация колко души имат алергии", съобщи доц. Георги Христов - завеждащ сектор "Алергология" в Токуда

Болница и алармира, че в България броят на страдащите не е ясен, което изключително затруднява алергиите да бъдат навременно и качествено лекувани.

Консултациите са част от голяма скринингова инициатива на японската болница, която да установи какво е разпространението на алергичните състояния.

"Нашата цел е да открием от какви алергични заболявания страдат българите, за да ги насочим към подходящото лечение", добави доц. Христов.

Той е убеден, че неустановената и нелекувана алергия може да се усложни и да доведе до сериозни хронични заболявания, най-масовото от които е астмата. При 10 - 40 % от хората с алергичен ринит се развива астма и около 80% от астматиците боледуват от алергичен ринит.

Доказано е, че алергията се предава генетично и колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът децата им също да развият това заболяване.

В рамките на безплатните прегледи пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите 30 алергени - битови, хранителни и на околната среда.