Преговори по новия Национален рамков договор /НРД/ за 2009 г. всъщност няма.

Това установи парламентарната здравна комисия, след като изслуша двете страни, които трябва да подпишат договора - Здравната каса и Българският лекарски съюз, както и Българският зъболекарски съюз.

Председателят на комисията доцент Борислав Китов обърна внимание на това, че Българският лекарски съюз е решил в преговорния процес да участват всички 14 редовни члена на неговия управителен съвет, вместо необходимите по закон 7 преговарящи.

Според Антония Първанова от НДСВ е необходимо да се докаже легитимността на преговарящите, за да не бъде съставен документ с невярно съдържание.

От страна на съюза председателят му д-р Андрей Кехайов потвърди, че няма пречки за преговори.

Отговорът на председателя на Управителния съвет на касата - д-р Емил Райнов - беше, че преговори няма, защото ако сега рамков договор бъде подписан от членове на управителния съвет на съюза, които са и членове на управителните съвети на регионални лекарски колегии, нещо, което не е позволена в Закона за съсловните организации, то такъв договор може да бъде атакуван в съда.

Тъй като не е в правомощията на комисията да вземе решение по случая, председателят й само посъветва и двете страни преговорите да продължат.