Преизбирането на Георги Ушев начело на Специализирания наказателен съд е оценка както за представянето на самия кандидат, така и за развитието на самата институция. Това коментира пред БНР Неда Грозева от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Ушев бе единствен кандидат за поста. Той ще ръководи съда втори мандат решиха вчера членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Той е подкрепян от всички съдии от спецсъда и бе преизбран с 13 гласа "за" и нито един "против".

Неда Грозева отбеляза, че от процедурна гледна точка има развитие (при избор на кандидати за тези ключови постове - б.р.). То включва и самата възможност да се задават въпроси - както от НПО, така и от висши училища и професионални сдружения в съдебната система. Това е възможност системата да се отваря отвътре навън и съдиите да проговорят, отчете тя.

Нашата оценка за изслушването е позитивна, подчерта Грозева.

Припомняме, във вторник, на 10 януари единодушно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд.

Според Ушев: "Специализираното правосъдие следва да е дългосрочна държавна инвестиция, ако се насърчава и към нея се постъпва с подобаващо търпение".

Новият-стар председател на Спецсъда отчете като проблем прекомерният формализъм в някои решения. Тези излишни обстоятелства се пренасят от диспозитивите на обвинителните актове, каза Ушев. Четейки обвинителни актове на Специализираната прокуратура, смята, че има какво още да се желае от работата на държавното обвинение.