Изострянето на гастритите и язвите през пролетта е характерно за България и нашия географски регион заради спецификата на хранителните навици.
Това съобщи д-р Радин Цонев от Отделението по гастроентерология на болница „Токуда", цитиран от health.bg.
В напредналите държави гастритът и язвата нямат сезонност, защото храненето е балансирано през цялата година с пресни плодове и зеленчуци.
Проблемите у нас възникват, когато хората започнат да се хранят непремерено с груби целулозни храни.
Особено дразнещи са репичките, жилавите марули, суровото зеле, пресният лук и чесън. Те често съдържат и голямо количество нитрати.
Д-р Цонев препоръчва дори и на хората със стомашни проблеми да консумират пресни плодове и зеленчуци, които не дразнят стомаха - домати, краставици, банани, обелени ябълки.
Навикът при стомашни киселини да се пие сода за хляб е вреден, макар и да носи временно облекчение. В стомаха содата реагира с киселината, при което се отделя въглероден диоксид и се получава още по-голяма вторична киселинност.
ТT
на 26.03.2008 в 18:05:00 #2ТT
на 26.03.2008 в 18:02:53 #1