Изострянето на гастритите и язвите през пролетта е характерно за България и нашия географски регион заради спецификата на хранителните навици.

Това съобщи д-р Радин Цонев от Отделението по гастроентерология на болница „Токуда", цитиран от health.bg.

В напредналите държави гастритът и язвата нямат сезонност, защото храненето е балансирано през цялата година с пресни плодове и зеленчуци.         

Проблемите у нас възникват, когато хората започнат да се хранят непремерено с груби целулозни храни.

Особено дразнещи са репичките, жилавите марули, суровото зеле, пресният лук и чесън. Те често съдържат и голямо количество нитрати.

Д-р Цонев препоръчва дори и на хората със стомашни проблеми да консумират пресни плодове и зеленчуци, които не дразнят стомаха - домати, краставици, банани, обелени ябълки.

Навикът при стомашни киселини да се пие сода за хляб е вреден, макар и да носи временно облекчение. В стомаха содата реагира с киселината, при  което се отделя въглероден диоксид и се получава още по-голяма вторична киселинност.