Апелативният съд във Велико Търново прие без възражения на страните повторната двойна съдебно-медицинска експертиза по делото за убийството на българския студент във Франция Мартин Борилски.

Магистратите приеха, че експертизата, съставена по писмени данни на френските разследващи органи, е компетентна, обоснована и може да бъде приложена в доказателствения материал по делото.

По време на днешното заседание, на което присъстват и наблюдатели от посолството на Франция в София, ново доказателствено искане бе отправено от адвокат Владимир Иванов, който е представител на семейството на Борилски.

Той поиска към доказателствените материали да бъде приложен протокол за оглед на местопрестъплението, направен с от френски полицаи. Това искане бе оспорено от адвокатите на обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Делото продължава при закрити врата поради изслушването на записи, направени със специални разузнавателни средства.

Случаят е отпреди девет години. 24-годишният Борилски беше зверски убит в апартамента си в Париж. След разследване, продължило няколко години, френските власти посочиха като извършители Стоян Стоичков и Георги Желязков.

У нас обаче подсъдимите бяха обявени за невинни на две инстанции. След като в началото на миналата година френското посолство в София направи случая обществено достояние, Върховният касационен съд върна делото от начало.