До една седмица работна групи от експерти на БЛС и НЗОК трябва да изготви остойностяването на услугите в болничната и доболничната помощ.

Това беше решено на поредната среща по договарянето на Национален рамков договор 2008 между представители на Лекарския съюз и Здравната каса.

В началото на заседанието работните групи на БЛС и НЗОК представиха обща методика за остойностяване на медицинските дейности, която бе приета от управителните съвети на преговарящите.

Бе взето също така решение да бъдат разменени списъци на експертите на двете страни, които работят по определянето на алгоритмите на клиничните пътеки.

От Лекарския съюз настояха предложенията за алгоритмите да бъдат изпратени на Висшия медицински съвет.

Така ще може да бъде разгледан още по-добре въпросът с определянето на бюджета на Здравната каса, заяви д-р Андрей Кехайов.

Той поиска също така НРД' 2008 да бъде базиран в своята обща и специализирана част на действащия в момента рамков договор, но с някои промени, засягащи първичната, болничната и доболничната помощ.

Ако има неразбирателство по предложените промени, те трябва да бъдат разглеждани от управителните съвети на НЗОК и БЛС, добави още д-р Кехайов.