Няма оперативни данни Пламен Галев да е в България. Това заяви пред БиТиВи криминалистът Ботьо Ботев в коментар за въпросителните около смъртта на другия от "братята" - Ангел Христов.

Ботев не счита, че братя Галеви са получавали някакво покровителство от полицията. Не са получавали никакви компенсации за дейността си, която са извършвали на територията на Дупница и Кюстендил, посочи криминалистът. "Братя Галеви бяха уважавани на ниво в престъпния свят, но самата им дейност беше такава, че влизаха в сферата на неща, които се стараеха да не излизат и да не правят толкова впечатление", очерта профила им Ботьо Ботев.

В сферата на времето братя Галеви са имали контакти с Красимир Каменов-Къро и Христофорос Никос Аманатидис-Таки. И, според Ботев, не са били на по-ниско ниво от тях.

Той обясни, че нещата са изяснени от гледна точка на смъртта на Ангел Христов. Къде и кога е станало вече е въпрос за изясняване на фактите на обстоятелствата. Има един факт - починал е човек. Фактът е, че е установено, че е починал в България, но никой не дава факти и обстоятелства кога е пристигнал Ангел Христов в България и как е станало това, коментира криминалистът.

Ботьо Ботев познава братя Галеви и за тях не е проблем по какъвто да е начин - дали през граница или друга комбинация да бъдат в България. Братя Галеви имат голямо влияние в региона и хората ги боготворят. В района на Дупница те с дейността си направиха прекалено много за хората чрез общината, отчете Ботев.

Ако братя Галеви са имали нужда, а те са имали такава, са влизали в България през годините.

Ботьо Ботев смята, че братя Галеви са се отнасяли благосклонно към проблемите в Дупница в рамките на закона. Той е сигурен, че ако медиите питат в Дупница за братя Галеви, хората нямало да кажат нищо лошо за тях.

Бизнесът на ъндърграунда оцелява с политическа протекция, според бивш директор на СДВР

Бизнесът на ъндърграунда оцелява с политическа протекция, според бивш директор на СДВР

Течът на информация от службите трябва да спре

В студиото на Нова телевизия криминалистът Иван Савов заяви, че няма да е прецедент смъртта на Ангел Христов да е убийство. "Хората, които работят по такива случаи професионално знаят,че има достатъчно медикаменти, за да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане и следа, за да се установи, че смъртта е предизвикана по такъв насилствен начин. В този случай обаче има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това е Ангел Христов или някой друг?"

По думите му съмнение поражда фактът, че близките му са бързали да го погребат тихомълком. "Този човек, дори да е осъден престъпник - какъвто е, избягал от излежаване на наказание, той е мъртъв. Него няма кой вече да го задържи и да го търси. Направи ми впечатление нещо, което каза министър Демерджиев, а именно, че ДНК експертизата е потвърдила, че това е тялото на Ангел Христов. Да, но всички запознати с методиката на работа - не само в България, но и в цял свят, занаят, че ДНК анализът изисква между 3 до 5 дни. Това е биологичен материал, който буквално трябва да узрее, клетките да се размножат в изкуствена среда, след което с един уред, наречен секвенатор, да се раздели ДНК веригата и да се направи сравнителен анализ. Тази процедура не става бързо", обясни процесът Савов.

"Не казвам, че ни лъжат. казвам, че е странно и неясно. Ако аз трябва да идентифицирам тялото, ще снема дактилоскопска експертиза, защото съм убеден, че са му снемани отпечатъци, когато е задържан преди години. Така в рамките на минути ще кажа дали това е лицето или не. Тогава защо министърът не каза, че трупът е дактилоскопиран, за да се установи дали това е лицето или не?", попита експертът. И допълни: "Друга теория на конспирациите е, че във времето назад братя Галеви са вербувани от братска нам служба, за която може би работят. И тя би желала тези хора да изчезнат от правния мир. Това е просто версия, но тя би могла да обясни изчезването им и проформа търсенето им с тази червена бюлетина. Защото стана ясно, че както и Красимир Каменов-Къро, така и братя Галеви, са търсени толкова години, пък за Къро се знаеше къде е".

По думите на Савов версията за "чуждата служба" се допълва от факта, че свещеник в селото на Христов твърди, че е получавал от него текстови съобщения за всеки празник. "Явно тези хора са имали някакъв комфорт. Били са спокойни и са проявявали тази фриволност да пишат на свещеника. Защото, ако аз съм разследващ, и знам, че свещеникът е техен близък - ще му следя телефона и комуникациите".

Според криминалиста за службите на големите държави, които се занимават с противодействието на трансгранчината престъпност, е по-лесно "да си купиш такива хора, вместо да ги гониш по цял свят". "Без да имаш информатор, няма как да получавате актуални данни какво се случва в подземния свят. Тук говорим за сериозен трансгранчиен картел, за който пренасянето на 5-10 тона дрога, струваща стотици милиони - не е проблем. Целта е да се контролират тези хора, за да не работят други и чрез тях да се получава информация за целия ъндърграунд. Говорим в международен план".

"Присъствието на това лице в България е внесло сериозен шок в някои среди, защото този човек има много информация. Той знае много неща за обстоятелства от рпреди години, за които ние сега си говорим. Например историята около "Фармация" - Дупница", даде пример криминалистът. . Той обясни, че братя Галеви са работили с Таки и Къро.

"Играта на дебнене приключи. Изведнъж на някои не му издържаха нервите, скъса си оставката и надали е толкова безразсъден. Но тези неща отключиха това, което върви, ние сме свидетели на мафиотска война", коментира Савово въпроса дали случващото се в страната провокира разместването в престъпния свят.

Той изключи Пламен Галев да е в България, защото така се излагал на риск.