Само 7 души от групата за мокри поръчки остават зад решетките. Двама от задържаните преди дни ще сменят килията с „домашен арест", а двама излизат на свобода срещу „парична гаранция."

Около 18.30 часа вчера състав на Спецсъда се събра, за да определи мерките за неотклонение на 11 от общо 15-те участници в бандата, чийто тартор според прокуратурата Валентин Янев - Вальо Бореца. Обективите не успяха да запечатат мярката, тъй като обвиняемите изрично заявиха, че не желаят да бъдат снимани.

Същинското заседание обаче започна два часа по-късно и продължи до рано сутринта. Съдия Емил Желев е произнесъл решението си около 6.30 часа тази сутрин.

На пресконференция през изминалата седмица зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че бандата е била „на пазара" и е приемала поръчки за грабежи и трошене на крайници. Има данни и за извършени три убийства. Едното е на касоразбивач номер едно Йордан Цонков - Джиджи през 2009 година. Другите са на Кочо Михайлов, за който се твърди, че е приближен до Христофорос Аманатидис- Таки през 2010 година, както и на Цветан Пантев - убит при грабеж във видинско село.

Изненадващо от държавното обвинение поискаха постоянен арест само за 11 от членовете на групата. Сред тези, за които прокуратурата не поиска решетки е и самият Вальо Бореца. Той не се изправи пред съда снощи, тъй като в момента е в затвора за 5 г., след като през октомври 2012 г. получи присъда за изнудване на 40-годишния Димитър Велев от столичния квартал Горубляне. Там не се яви и Цветомил Петров - Мечката, за който се смята, че е един от най-приближените хора до подсъдимия по делото „Октопод" Антон Петров-Хамстера.

Останалите, за които обвинителите настояваха да останат за постоянно в ареста са Ангел Мечкаров, Валери Александров, Радослав Раденков, Иван Илиев, Симеон Николов, Николай Рангелов, Христо Христов, Николай Стойков, Димитър Георгиев, Жечо Белясин и вторият главатар - кикбоксьорът от Монтана Мартин Антов.

Той има медали от младежки първенства по кикбокс от 2006 г. и 2009 г., има дълго криминално досие, "изпъстрено" с грабежи и изнудвания. Антов е сред разпознатите от свидетелите на прокуратурата участници в разбития канал за търговия с плът през ноември 2012 г. на Росен Чолов - Чолата. В него бяха намесени и няколко депутати, един от които проститутките наричали Кумчо Вълчо. Моделките пък бяха поръчвани чрез специална парола „Салата Цезар."

В крайна сметка Раденков и Стойков са с наложена мярка "домашен арест", а Мечкаров и Рангелов - "парична гаранция" от по 2000 лева.

Окончателното решение е на апелативните спецсъдии, които ще се произнесат идната седмица.