"Проблемът в столичния квартал Ботунец не е етнически, той е битов. Не искаме някой да разиграва тази карта. Това са хора, които не са регистрирани". Така кметът на район Кремиковци Ивайло Панев описа побоя в сряда късно вечерта и последвалия протест от над 300 души в четвъртък вечерта в столичния квартал Ботунец, който е в район "Кремиковци".

Жители на Ботунец на протест след масов бой

Жители на Ботунец на протест след масов бой

Побойниците незабавно да бъдат заловени...

Рано в петък сутринта пред блок 1 в квартала беше направена импровизирана пресконференция на кмета на района и директора на местното РПУ.

Макар да отрече, че проблемът е етнически, минута по-късно на въпрос за осветеността в района представителят на местната власт запита журналистите дали не смятат, че липсата на осветление предизвиква етнически протести.

Директорът на Пето РУП в София комисар Николай Василев обясни, че първоначалният сигнал, постъпил в полицията е бил за скандал между живеещите в два съседни апартамента. Едните са празнували освобождаването от затвора на техен познат в блок 1 на квартал "Ботунец". Другите им направили забележка за силната музика. Към момента не е ясен точния брой на пострадалите.

Една патрулка за девет столични квартала

Една патрулка за девет столични квартала

"Някой идва у вас с петима души и няма кой да ти помогне", твърдят хора от Ботунец

"Това са частни наематели. Тук има етноси, които добре съжителстват. Протестите бяха масови", допълни Панев. Хората от квартала убеждават, че протестите няма да стихнат, докато не се решат проблемите.

На въпрос защо е тъмно в този квартал, той призна, че има проблеми с уличното осветление, 80 % от него е възстановено, видеонаблюдение няма за сега, но това не е причината за конфликта. "Нали не смятате, че липсата на осветление генерира етнически протести?" запита риторично кметът  Панев. "Това е най-големия квартал и означава че е доста добре осветен", каза той.

Относно необходимостта от допълнителни полицейски сили кметът на района Панев заяви: "Надявам се комисар Василев (директорът на местното полицейско управление - б.р.) да подсигури повече полиция. Материалната база е ограничена, районът е голям. Правят всичко по силите си".

"Продължаваме с разпитите съдебна медицина да установим степента на телесните повреди". Това заяви инспектор Николай Василев, който е началник на 5 районно управление на МВР, което отговаря за района.

Закопчаха трима за побоя над лекар в Ботунец

Закопчаха трима за побоя над лекар в Ботунец

Повдигнати са им обвинения

Той обясни, че първият сигнал е пристигнал в 23:40 във вторник вечерта и е бил за нарушаване на нощната тишина. Той е пристигнал в район Кремиковци, изпратен е на дежурната част на Кремиковци. "Първият патрул е бил тук в 00:29 часа. "Единственият патрул, с който разполагам" е бил в 5-то районно със задържано лице за кражба", заяви шефът на местната полиция.

Той обясни, че след мелето в квартала има хора с телесни повреди. "Те ще бъдат установени, да се видят медицинските експертизи. Няма силно пострадали или настанени в болница", каза инспектор Василев.

Една патрулка за девет столични квартала

Една патрулка за девет столични квартала

"Някой идва у вас с петима души и няма кой да ти помогне", твърдят хора от Ботунец

"За дете със счупени ребра от вас чувам. Има 13-годишно момиченце, чийто родители са разпитани, днес ще извадят съдебно медицинско удостоверение. Има един човек, който е взет от "Пирогов" с извадено рамо. Той не е здравно осигурен, рамото му е наместено, шинирано и е разпитан", поясни инспекторът.

Инспектор Василев очаква се да бъдат установени виновниците, и те да получат справедливо наказание. "Имаме насоки за извършителите. Материалите да бъдат докладвани в прокуратурата. Всеки, каквото е направил - не по-малко от трима са основните организатори. Те са организатори, не участници в самото сбиване", обясни инспекторът.

Той поясни, че от вторник има засилено полицейско присъствие от МВР. "Моят патрул също е тук. Останалите 9 населени места на район Кремиковци също се гледат. Това населено място - младши районния инспектор е израснал тук и 99% от хората го познават, той е постоянно на разположение", обясни полицейският началник.

Запитан дали конфликтът е предизвикан от външни хора, той повтори думите на кмета: "Не можем да говорим за етнически конфликт. Това е протест срещу хора, вдигали голям шум".