В Окръжния съд в Плевен продължават разпитите на свидетелите и изслушване на вещите лица, изготвили съдебните експертизи по делото за пожара във влака София-Кардам, който през февруари миналата година взе девет жертви.

По време на процеса стана ясно, че специална комисия в БДЖ, определена със заповед на Министъра на транспорта, е извършила разследване по инцидента.

Заключението на специалистите е, че пожарът е по причина на общото техническо състояние на вагона, както и на персонала, който работи в системата на железниците.

Всичките девет жертви при пожара във влака София-Кардам от 28 февруари м.г. са загинали от отравяне с токсични вещества, след което телата на пътниците са изгорели до неузнаваемост.
Това сочат данните на съдебно-медицинската експертиза на четири вещи лица от катедра "Съдебна медицина" в Плевен, стана ясно на съдебното заседание вчера.

Лекарите, извършили аутопсията на жертвите след произшествието, потвърдиха пред Окръжния съд в Плевен заключенията си. Ръководителят на катедрата доц. д-р Петко Лисаев даде и своето заключение за влиянието на поетия алкохол от подсъдимия шафнер на изгорелия кушет вагон малко преди пожара.