Като страна член на Европейския съюз не можем да задължим млекопреработвателните предприятия да произвеждат продуктите си по една и съща рецепта.

Това съобщи д-р Пейчо Копанков, началник отдел в дирекция ДВСК при НВМС, цитиран от БНР.

Затова и се въвеждат стандарти за млякото и кашкавала, които могат да се наричат български.

Млечни продукти, които съдържат сухо мляко или растителна мазнина, няма да могат да се наричат българско кисело мляко или българско краве сирене.

Освен положителния ефект на появата на разнообразие на млечни продукти, се появява обаче и необходимостта както за млекопреработвателите, така и за потребителите от български стандарти за млечни продукти, които да се произвеждат по традиционна рецепта.

Такива ще бъдат продуктите с етикет "българско...".

Тези продукти, които са произведени от натурално краве, овче, биволско, козе и смесено мляко, натурално, без да се допуска стандартизиране със сухо мляко и растителна мазнина, ще могат да носят името българско кисело мляко, българско бяло сирене.

Гаранции за произвежданите млечни продукти по българския стандарт ще се дават от операторите в млекопреработвателните предприятия, но НВМС ще засили контрола по стриктното спазване на изискванията по тези стандарти, увери Пейчо Копанков.