Като страна член на Европейския съюз не можем да задължим млекопреработвателните предприятия да произвеждат продуктите си по една и съща рецепта.
Това съобщи д-р Пейчо Копанков, началник отдел в дирекция ДВСК при НВМС, цитиран от БНР.
Затова и се въвеждат стандарти за млякото и кашкавала, които могат да се наричат български.
Млечни продукти, които съдържат сухо мляко или растителна мазнина, няма да могат да се наричат българско кисело мляко или българско краве сирене.
Освен положителния ефект на появата на разнообразие на млечни продукти, се появява обаче и необходимостта както за млекопреработвателите, така и за потребителите от български стандарти за млечни продукти, които да се произвеждат по традиционна рецепта.
Такива ще бъдат продуктите с етикет "българско...".
Тези продукти, които са произведени от натурално краве, овче, биволско, козе и смесено мляко, натурално, без да се допуска стандартизиране със сухо мляко и растителна мазнина, ще могат да носят името българско кисело мляко, българско бяло сирене.
Гаранции за произвежданите млечни продукти по българския стандарт ще се дават от операторите в млекопреработвателните предприятия, но НВМС ще засили контрола по стриктното спазване на изискванията по тези стандарти, увери Пейчо Копанков.
Ъх-000
на 23.02.2009 в 12:17:08 #4Имаше една приказка за кебапчията дето питал колегата си- "-Ама ти и месо ли слагаш?". Все едно по каква рецепта е, важното е да пише какви са съставките.
lokster
на 23.02.2009 в 11:52:54 #3В крайна сметка е ясно какво ще стане - едно голямо нищо...
Aдонай
на 23.02.2009 в 11:50:13 #2Така и трябва!!!Едни ще слагат лайна,други гомна,а трети фекалии,според рец ептурника си.....
boris
на 23.02.2009 в 11:16:48 #1Да си го произвеждат по каквото си искат рецепта, важно е да пише ясно какво и в какво количество има вътре.