Прокуратурата е проверила биометричните данни на тримата, обвинени за опитите за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, на неговия син Христо Гебрев и на Валентин Тахчиев. Причината са постъпили данни за ползвани от тях други самоличности.

Информацията е от Софийската градска прокуратура (СГП), от където обясняват, че са повдигнали задочни обвинения на три лица. Те са руски граждани, а именно: Сергей Викторович Павлов /Sergey Viktorovich Pavlov/, Сергей Вячеславович Федотов /Sergey Viacheslavovich Fedotov/ и Георги Горшков /Georgi Gorshkov/. 

За още четири опита за покушение на Гебрев разбра прокуратурата

За още четири опита за покушение на Гебрев разбра прокуратурата

Повдигнати са задочни обвинения на трима руснаци. И тримата живеят в Москва

След обвинението от СГП са издали и Европейски заповеди за арест за всеки един обвиняем, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Те са били обявени за издирване и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ - с червена бюлетина.

От прокуратурата са допълнили издадените вече Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция.

Това е станало след допълнително събрана информация в хода на разследването, че обвиняемите ползват и самоличностите на лица с инициали - съответно за Павлов - С.В.Л., за Федотов -Д.В.С. и за Горшков - Е.А.Г., както и придобитите нови биометрични данни на издирваните. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към ШИС /Шенгенската информационна система/ и МОКП-ИНТЕРПОЛ, пишат от прокуратурата. 

Няма да изготвят искания до руската държава за екстрадиция на обвиняемите. Причината е забрана за екстрадиране на руски граждани в друга държава, произхождащо от Декларация на Руската Федерация по чл. 6 & 1 б. "а" от Европейската конвенция за екстрадиция, която препраща към чл. 61 ал.1 от Конституцията на Русия. Въпреки това СГП ще търси съдействие за предаването на лицата чрез МОКП-ИНТЕРПОЛ, в случай че същите напуснат територията на Руската Федерация.

Припомняме, на 23 януари 2020 г. бяха повдигнати обвинения на тримата руснаци. Те са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС).

От Москва реагираха, че руското посолство не е било уведомено от българската страна.