Специализираната прокуратура е внесла в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев. 

Засега той е единственият задържан в български арест от общо петима обвиняеми по разследването срещу хазартния бизнесмен Васил Божков.

Вчера БНТ съобщи, че Държавната комисия по хазарта за последно е одитирана през 2014-та година. Още тогава Сметната палата е препоръчала да се подобри контролът върху таксите, които дължат хазартните оператори.

По информация на Нова телевизия задържан е и настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев. На този етап не е ясно какви точно и дори дали ще има обвинения срещу него, включително и мярка за задържане.

По-рано пък БТА съобщи, че бизнесменът Борис Бекяров, обявен за издирване заедно с Васил Божков, е бил задържан на летището в австрийската столица Виена. Знае се, че Бекяров е съдружник на Божков, а също и колекционер.

Във Виена е задържан още един от обвинените с Божков

Във Виена е задържан още един от обвинените с Божков

На летището е арестуван Борис Бекяров

Властите днес очакват официално потвърждение за задържането на Васил Божков и още двама души в Обединените арабски емирства.

Всички арести са свързани с разкритията от областта на хазарта и това, че частните хазартни компании са заплащали неправомерно по-ниски такси за дейността. От Държавната агенция за финансов контрол съобщиха първоначално за 210 милиона загуби за държавата, в последствие сумата набъбна до близо 600 милиона. От финансовата инспекция заявиха, че са открили допълнително документи.

На 29 януари на Васил Божков му бяха повдигани 7 обвинения задочно, тъй като той вече се намираше в чужбина - както той самият призна: заради опасенията си за собствената си сигурност.

Вчера вечерта главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства.

Очаква се потвърждение, че Васил Божков е задържан в ОАЕ

Очаква се потвърждение, че Васил Божков е задържан в ОАЕ

Процедурата по екстрадиция зависи от законите на ОАЕ

Заедно с Васил Божков бяха обвинени още четирима души - равносметката с последното задържане във Виена показва, че още един човек се издирва.

Настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев бе разпитан още по време на първата акция в комисията заедно с още други служители. По информация на прокуратурата бизнесменът Божков е предлагал подкуп от 10 000 лв. на ден именно на служител от комисията, за да осигурява институционална разправа с конкуренцията. На брифинга на прокуратурата не беше посочено име на служител.

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Територията на хазарта е "джурасик парк"