Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от Министерски съвет (МС) за предприетите до момента действия от компетентните структури на изпълнителната власт, свързани с трансформиране на средствата по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им в други оперативни програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.

Проверката е образувана след самосезиране на заместника на главния прокурор при ВАП по публикации в медиите, свързана с решение на МС от 07.05.2020 г. за прехвърляне на европейски и национални средства в размер на 30 964 149 лв. от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентите растеж" 2014-2020 г., за социално-икономически мерки за справяне със създалата се епидемична обстановка, уязвимите групи от населението и засегнатите икономически сектори на българската икономика.

Същите следва да се трансформират в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - в размер на 28 790 507лв. и в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - в размер на 2 155 642 лв.

С друго свое решение към Оперативната програма за иновации и конкурентоспособност, МС пренасочва ресурс от програмите за транспорт и околна среда в размер на 134 млн. лв.

ВАП изисква информация за предприетите до момента действия от компетентните структури на изпълнителната власт, която да съдържа данни за проектите, по които до момента са изразходвани такива средства с цел подпомагане борбата с COVID-19 - за какво конкретно са използвани, както и в какъв размер са.